Legende peste veacuri – Masa lui Bucur

În data de 15 iulie 2012, una dintre cele 7 zile ale proiectului YBLE, a avut loc excursia către “Masa lui Bucur”. Legendarul Bucur, întemeietorul Bucureştiului, nimeni altul decât un vrâncean care a copilărit şi a trăit o parte a vieţii sale în Munţii Vrancei. Masa lui Bucur este situată pe Vârful Penii, satul Pleşi, comuna Bisoca.
Locul aparţine administrativ de judeţul Buzău, dar vârful unde se află Masa lui Bucur ţine de Munţii Vrancei. Este o stâncă imensă, cântărind 150 de tone, despre care se spune că a slujit drept masă ciobanului Bucur, după unii, sau haiducului Bucur, după alţii, cel care a întemeiat Bucureştiul. Este localizată pe un platou muntos, la 1.142 m altitudine, aşezată pe trei bolovani mai mici, asemeni unei mese tradiţionale româneşti.

Iată aici, o scurtă povestioară aflată despre legenda lui Bucur:
Cu secole în urmă, ciobanul a păstorit nestingherit o bucată bună a judeţului Vrancea, pe Valea Râmnicului, mai precis zona dintre comunele Vintileasca şi Bisoca din judeţul Buzău. Mărturie a trecerii lui Bucur pe aceste meleaguri pline de istorie şi legendă o constituie o bucată de stâncă denumită Masa lui Bucur.

Cântărind sute de tone, piatră este aşezată pe trei bolovani mai mici, asemeni unei mese. Legenda ciobanului care a pus bazele capitalei de astăzi s-a transmis prin viu grai, din generaţie în generaţie. Masa lui Bucur a dăinuit de secole şi stă şi astăzi neclintită. Localnicii de pe Valea Râmnicului ştiu de la bătrâni că încă de mic, Bucur stătea pe stânca din vârful muntelui, iar mai târziu, de acolo supraveghea meleagurile unde îşi păştea oile. Bătrânii povesteau că Bucur a furat-o pe Musa, în timp ce aceasta punea cartofi în pământ. Bucur a venit, iar în fuga calului a înhăţat fata şi a zbughit-o cu ea. A plecat cu fata din Munţii Vrancei şi aşa a ajuns pe Valea Dâmboviţei, unde a pus piatra de temelie a oraşului Bucureşti.
De la Masa lui Bucur mai sus, pe deal, este o comoară. „Comorile, se spune în popor că, la zile de sărbătoare joacă, adică se vede o flacără ca şi cum ar fi foc. Dacă cineva ar avea un detector de metale, cu siguranţă ar fi găsită”.
Această scurtă istorioară am reuşit să o aflăm printr-un interviu sau altfel spus un joc de întrebări, întrebări ale căror răspunsuri le-am primit de la localnicii comunei Bisoca.
La sfârşitul zilei, ne-am îndreptat către casă, cu zâmbetul pe buze datorat unei noi legende învăţate şi anume „Masă lui Bucur”.
Alexandra Botan

Leave a Reply