Particica din YBLE Legenda lacului Balta Alba ”O alta viziune”

                  Între 9-16 Iulie 2012 a avut loc proiectul YBLE (Youth Building Legendary Europe), finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, proiect cu o încărcătură culturală deosebită, vizând un schimb de informații privind mituri, legende și obiceiuri. Toate acestea s-au desfășurat într-un cadru de educație non-formală la Râmnicu Sărat, Balta Albă și pe firul râului Râmnic, în amonte de oraș.
Facem o scurtă oprire la lacul Balta Albă și vă invit să aflați legenda sa:

                           …. Se spune că, demult, tare demult, Iisus Hristos împreună cu Sfântul Petru au cerut găzduire unei femei ce se ocupa cu păzitul vacilor din sat, aceasta fiind foarte săracă, vădană și precopsită cu șapte copii.
În lipsa hranei, Iisus a transformat balega din sobă în pâine. După ospăț li s-a făcut sete, dar neavând apă, Iisus a dat cu toiagul său pe fundul unei văi seci. Din acel moment apa a început să curgă, splendidul izvor formând mai târziu un lac care servea la asigurarea familiilor sărace cu apă.
La plecare Iisus i-a spus femeii și celor șapte copii să nu privească înapoi, însă susurul apei curgatoare era tare melodios, și fără să vrea au întors capul. Din acel moment femeia și cei șapte copii s-au transformat în moviliță pe malul lacului, putând fi vazuți și astăzi.

Scurt istoric al localității:

Localitatea Balta Albă este atestată istoric și documentar în secolul al XVIII-lea, în timpul căruia a fost înființată de către Boierul Dumitru Seceleanu o livadă de 100 ha, un uscător de fructe, o distilerie de rachiu, el fiind cel care a pus și bazele stațiunii Balta Albă, construind instalații de tratarea afecțiunilor reumatice.
Carol Davila a analizat calitatea terapeutică a nămolului prezent. Primul hotel se construiește în anul 1872, în scurt timp fiind puse în funcțiune băile reci și calde. Satele care fac parte din comuna Balta Albă dețin și ele o istorie aparte.
Astfel despre satul Stăvărăști se spune că în urmă cu mulți ani a purtat numele “La colacul de piatră”, denumire primită în urma construirii de către turci a unei fântâni deasupra căreie se află un colac de piatra destul de mare.
Numele satului Pârlita provine de la biserica învelită cu stuf și construită din bârne ce a ars complet.
Amara își capătă numele de la balta din apropiere a cărei apă are un gust amar.
Numele satului Balta Albă ca și în cazul satului Amara își are originea de la numele lacului cu același nume, datorită sărurilor ce se depun în timpul secetei pe margine, provocând în acest mod iluzii vizuale, de la distanță aceasta pare albă.
Satul Băile și-a căpătat acest nume datorită băilor ce se făceau în lac, băi ce se fac și astăzi, de altfel.

În YBLE prietenii noștri din Spania, Portugalia, Turcia și Italia s-au bucurat teribil de împachetările cu nămol … atat de teribil încât abia i-am scos din apă.
Am părăsit stațiunea după ce ne-am îndeplinit task-urile: interviuri cu localnicii, o sesiune de teatru-forum și, desigur, dușuri de recunoaștere…ca după împachetările cu nămol.

Angela Mădălina FERARU

Leave a Reply